Warm slapen

 

Voor een comfortabele nachtrust is warm blijven essentieel. Veel mensen starten met een slaapzak en matje in de hangmat. Voor meer comfort tijdens het slapen stappen de meeste hangers over op een underquilt en een topquilt.

Een underquilt zorgt voor een goede isolatie van onderaf. De topquilt laat zich het best omschrijven als een 3/5 slaapzak. Bij de topquilt ontbreekt een capuchon en de rits zonder in te leveren op comfort. Hiermee bespaart de slaper op gewicht en ruimte in de rugzak. 

Net als slaapzakken worden quilts gevuld met dons of een synthetische vulling.

 

Een topquilt is overigens een geweldig alternatief voor grondslapers met dezelfde voordelen als in de hangmat; lichter en minder volume.

 

Drie delige set; twee topquilts en een underquilt

Deze set bestaat uit drie quilts; één topquilt met een voorjaars dons vulling, één underquilt ook met een voorjaars dons vulling en één topquilt met een winter dons vulling.

De twee quilts met voorjaars vulling gebruik je, je raadt het al, in het voorjaar (en zomer). De topquilt kan je open slaan en in de underquilt klikken met drukknoopjes, et presto dan heb je een winterunderquilt.

Als de twee voorjaars quilts zijn samengevoegd, gebruik je de winter topquilt tot ver onder het vriespunt.

Karo step donzen top- en underquilt set

Om af te wijken van de rechte banen in de quilts heeft de nieuwe eigenaar gekozen voor een karo step model. Karo step is een methode waarmee het dons in vierkanten met open hoeken op z'n plek wordt gehouden. Aangezien dons flink warm kan worden heeft de topquilt een rits in de footbox voor ventilatie . Om een koudebrug tussen de rits en de slaper te voorkomen heeft de topquilt een baffle tussen de rits en de slaper.

 

Synthetische top- en underquilt voor hangmatten

Een synthetische set mag in tegenstelling tot gewoon dons nat worden. Ook dan behoudt het een deel van zijn isolatiewaarde.

 

Topquilt -12 graden
Bovenstof: 1.1 oz ripstop nylon calendered khaki (DRW: durable waterrepellant)
Onderstof: 1.1 oz HyperD (ivm zachtere katoenen eigenschap) grijs
Tunnels: 1.9 oz ripstop nylon
Isolatie: ClimaShield Apex 7.5 oz
Lengte: 200cm
Breedte: 140cm
Gewicht: 980 gram

De topquilt loopt bij het voeteneinde taps toe; hierdoor wordt gewicht en volume bespaard. Hij is voorzien van elastiek in de tunnels bij het hoofd- en voeteneind zodat de quilt dicht getrokken kan worden als het kouder is. Verder is de topquilt voorzien van drukknopen om een footbox te creëren.
De stof aan de buitenzijde is nylon dat warm is gerold (calendred) om het donsproof te maken. Door die warmte behandeling is de stof ook waterafstotend geworden terwijl deze nog steeds ademt.

De Topquilt is ook als gewone slaapzak te gebruiken. Het idee erachter is dat je de isolatie op de rug platdrukt waardoor de isolatie aan de onderkant weinig warmte vasthoudt. Je matje isoleert voldoende waardoor je de isolatie op de rug weg kan laten. Dit levert een lichtere slaapzak op.

 

Underquilt -12 graden
Bovenstof: 1.1 oz ripstop nylon calendered khaki (DRW: durable waterrepellant)
Onderstof: 1.1 oz ripstop nylon uncalendered grijs
Tunnels: 1.9 oz ripstop nylon
Isolatie: ClimaShield Apex 7.5 oz
Lengte: 180cm
Breedte: 140cm
Gewicht: 900 gram

De underquilt is net als de topquilt taps gesneden waardoor gewicht en volume wordt bespaard. Rondom de underquilt zijn tunnels met elastiek aangebracht; halverwege de zijkanten kan de underquilt opgespannen worden zodat de stilstaande lucht in de quilt minder snel verdwijnt. Ook het voeten- en hoofdeinde kan dicht gesnoerd worden. Als het te warm is, ontspan je de elastieken waardoor je meer luchtstroom krijgt