Drie delige set; twee topquilts en een underquilt

Deze set bestaat uit drie quilts; 1 topquilt met een voorjaars dons vulling, 1 underquilt ook met een voorjaars dons vulling en 1 topquilt met een winter dons vulling.

De twee quilts met voorjaars vulling gebruik je, je raadt het al, in het voorjaar (en zomer). De topquilt kan je open slaan en in de underquilt klikken met drukknoopjes, et presto dan heb je een winterunderquilt.

Als de twee voorjaars quilts zijn samengevoegd, gebruik je de winter topquilt tot ver onder het vriespunt.

Karo step donzen top- en underquilt set

Halverwege 2017 kreeg ik de vraag of ik een donzen set wilde maken. Om het mezelf niet te gemakkelijk te maken, hebben de nieuwe eigenaar en ik gekozen voor een karo step model. Normaal wordt in under- en topquilts gebruik gemaakt van rechte banen waar het dons in zit. Karo step is een methode waarmee het dons in vierkanten met open hoeken op z'n plek wordt gehouden. Aangezien dons flink warm kan worden heb ik een rits in de footbox gemaakt voor ventilatie indien nodig. Om een koudebrug tussen de rits en de slaper te voorkomen heb ik een baffle met dons gevuld toegevoegd.

 

Synthetische top- en underquilt voor hangmatten

In 2016 heb ik twee synthetische sets gemaakt. Een set is naar een andere eigenaar gegaan en de andere set heb ik zelf in gebruik. Deze set heb ik meegenomen naar Zweden in april 2017. Het was toen op en onder het vriespunt en ik heb heerlijk geslapen. In alle eerlijkheid heb ik de underquilt de eerste twee nachten in moeten stellen, maar daarna was het toasty warm slapen.

Topquilt -12 graden
Bovenstof: 1.1 oz ripstop nylon calendered khaki (DRW: durable waterrepellant)
Onderstof: 1.1 oz HyperD (ivm zachtere katoenen eigenschap) grijs
Tunnels: 1.9 oz ripstop nylon
Isolatie: ClimaShield Apex 7.5 oz
Lengte: 200cm
Breedte: 140cm
Gewicht: 980 gram

De topquilt loopt bij het voeteneinde taps toe; hierdoor wordt gewicht en volume bespaard. Hij is voorzien van elastiek in de tunnels bij het hoofd- en voeteneind zodat de quilt dicht getrokken kan worden als het kouder is. Verder is de topquilt voorzien van drukknopen om een footbox te creëren.
De stof aan de buitenzijde is nylon dat warm is gerold (calendred) om het donsproof te maken. Door die warmte behandeling is de stof ook waterafstotend geworden terwijl deze nog steeds ademt.

De Topquilt is ook als gewone slaapzak te gebruiken. Het idee erachter is dat je de isolatie op de rug platdrukt waardoor de isolatie aan de onderkant weinig warmte vasthoudt. Je matje isoleert voldoende waardoor je de isolatie op de rug weg kan laten. Dit levert een lichtere slaapzak op.

 

Underquilt -12 graden
Bovenstof: 1.1 oz ripstop nylon calendered khaki (DRW: durable waterrepellant)
Onderstof: 1.1 oz ripstop nylon uncalendered grijs
Tunnels: 1.9 oz ripstop nylon
Isolatie: ClimaShield Apex 7.5 oz
Lengte: 180cm
Breedte: 140cm
Gewicht: 900 gram

De underquilt is net als de topquilt taps gesneden waardoor gewicht en volume wordt bespaard. Rondom de underquilt zijn tunnels met elastiek aangebracht; halverwege de zijkanten kan de underquilt opgespannen worden zodat de stilstaande lucht in de quilt minder snel verdwijnt. Ook het voeten- en hoofdeinde kan dicht gesnoerd worden. Als het te warm is, ontspan je de elastieken waardoor je meer luchtstroom krijgt